Vegan wijn

Veganistische wijn? Is een wijn dan niet altijd veganistisch of zelfs vegetarisch?

Een wijn lijkt te zijn gemaakt van simpelweg druivensap, en je zou niet verwachten dat hier andere producten dan producten van plantaardige oorsprong aan te pas zou komen. Het gedeelte waar dierlijke producten gebruikt kunnen worden is het klaringsproces, “fining” in het Engels.  Wanneer het gisten voorbij is wordt de wijn in vaten of tanks gezet zodat de wijn kan bezinken. In de wijn zitten vele deeltjes en eiwitmolecuultjes ; deze komen uit de druif zelf of uit de gist die is gebruikt voor de fermentatie. Het klaren van de wijn is simpelweg een stof toevoegen die deze deeltjes en eiwitten aan zich vast laat hechten, waardoor het vervolgens zakt naar de bodem van het vat of de tank.

De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van ei-eiwitten),  caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen). Het zijn deze stoffen die een wijn niet geschikt maken voor veganisten of vegetariërs in het geval van de laatste twee ingrediënten. 

Er zijn echter nieuwere methodes die met name in landen in de nieuwe wereld, en vernieuwde wijnhuizen in de oude wereld steeds meer in opkomst zijn.  Behalve het klaren door de temperatuur te verlagen, of de wijn door koude buizen te pompen zijn er ook andere, geheel plantaardige middelen.

Bentoniet is een klaringsmiddel dat sterk in opkomst is; het is een klei-achtige minerale substantie en zowel voor veganisten als vegetariërs geschikt.

Een wijn is dus geschikt voor veganisten wanneer deze óf niet geklaard is met hulpstoffen, óf geklaard is met bijvoorbeeld bentoniet of erwten proteïne.